فناوری مالی چیست

فین تک یا فناوری مالی چیست؟

دسته بندی : آموزش ارز دیجیتال
تاریخ انتشار : 27 تیر 1402

صرافی برای اتباع

فین تک یا فناوری مالی از دو مفهوم فناوری و امور مالی تشکیل شده است. در واقع معنی و مفهوم فین تک بهره گرفتن از علم، تکنولوژی و فناوری و اعمال آن‌ها در امور مالی، صنعتی برای دریافت سود مالی برای افراد به وجود آمده است تا از این طریق کیفیت زندگی افراد بهبود یابد. بنابراین آشنایی با این مفهوم برای همه افراد در جامعه یک امر بسیار ضروری محسوب می‌شود چرا که با ادامه پیشرفت تکنولوژی انسان‌ها همواره نیازمند به استفاده از خدمات فناوری و سازگاری با آن‌ها هستند. ما در این مطلب از فراچنج قصد داریم در این مطلب شما را با مفهوم فناوری مالی و نکات پیرامون آن آشنا کنیم. با ما همراه بمانید..

تعریف فین تک Financial Technology

فین تک یا fintech فن آوری یا تکنولوژی جدید مالی است که با استفاده از آن روش‌های دریافت سود توسط افراد به شیوه‌ی ساده امکان‌پذیر است. درحال حاضر این نوع تکنولوژی در بسیاری از سرمایه‌گذاری‌ها و بازارهای مالی وارد شده‌اند و این تکنولوژی شرایط را برای تمام افراد به جهت استفاده از موارد گوناگون بانکی و دریافت سود، آسان کرده است. این فرآیند را می‌توان نوعی انقلاب در صنعت تکنولوژی دانست. چرا که در گذشته فین تک تنها مربوط به سیستم کامپیوتری ادارات یا شرکت‌های مربوط به تجارت بود. اما امروزه در زمینه‌های بسیار وسیع استفاده می‌گردد، و به نوعی فین تک جزعی از روزمرگی‌های مصرف کنندگانش است.

در حال حاضر از این عبارت، بیشتر در زمینه‌های اقتصادی استفاده می‌شود و به هر بیزینسی که سعی کند با با ارائه دادن برنامه ها، گجت‌های پیشرفته و ساخت ایده‌های متنوع به بهتر شدن خدمات مالی، کمک نماید در این دسته قرار می‌گیرد.

دانش و اطلاعاتی که از فین تک این تکنولوژی مفید می‌دانیم تازگی ندارند. Fintech‌ها ازهنگام تشکیل صنعت‌های مالی بوجود آمدند. برای مثال در اواخر دهه۶۰ میلادی نوعی تکنولوژی مالی یا فین تک به نام ATMها شکل گرفتند. در واقع‌ای تی‌ام‌ها یا ATMها باعث شدند افراد در هر زمان و هر مکانی بدون نیاز به بانک ها، از خدمات بانکی، با سرعت بالا بهره ببرند. امروزه فناوری‌های مالی فین تک، دشمن اصلی مدل‌های سنتی و قدیمی هستند.

فین تک چیست

تاریخچه ای از فین تک:

اصطلاح فین تک با امور مالی امروزی بسیار مرتبط است. اما ریشه این عبارت بسیار قدیمی‌تر هست و می‌توان آن را به کارت‌های اعتباری در دهه ۵۰ میلادی نسبت داد. تغییراتی که در امور مالی امروزه به وجود آمده‌اند (مانند ایجاد عابر بانک ها) در واقع تحولاتی هستند که در زمینه فین تیک محسوب می‌شوند.

در این رابطه باید بدانید، اوایل قرن ۲۱ میلادی، از این واژه برای توصیف امور بانکی و رایانه‌ها استفاده شد. چرا که فین تک باعث ارتباط بین شعب بانکی را فراهم آورد. اما کمی بعد با پشرفت تکنولوژی در این زمینه و گسترش اینترنت از سال ۲۰۱۰ میلادی به بعد برنامه‌های کاربردی مالی زیادی به وجود آمدند و از این طریق فعالیت‌های بانکی را بهبود بخشیدند.

در نهایت امروزه، حوزه فین تک به نظام بانکی و مالی و حتی بیمه در سرایر دنیا چالش می‌دهد و شرکت‌های نوپا در این زمینه هم سعی دارند به رقابت با یکدیگر بپردازند و قابلیت‌های مالی جدید را ارائه دهند.

هدف از تشکیل فین تک چیست؟

به شکل کلی فین تک‌ها با افزایش آسایش افراد برای استفاده از معاملات مالی و بانکی باعث صرفه جویی در زمان شدند که همین مورد باعث شد در زمان صرفه جویی شده و نیاز به رفتن به محل اصلی بانک برای انجام امور مالی نباشد. درحال حاضر بالغ بر ۷۰۰ استارت آپ در ایالات متحده آمریکا فعالیت کرده که روز به روز در حال گسترش هستند. درواقع مردم کیفیت مطلوب برای افراد، خدمات گسترده در امور مالی بدون مراجعه به بانک‌ها است. افزایش سود کاربران درفناوری امور مالی و سادگی درکنار استفاده راحت از این تکنولوژی و داشتن امنیت از هدف فین تک است.

بررسی مزایای فین تک

  • انعطاف: تکنولوژی فین تک باعث می‌گردد تا افراد داده‌های خود را در این فناوری مالی ذخیره کرده و این اطلاعات را در هر زمان دلخواه پشتیبانی کنند. در استفاده از این تکنولوژی هیچ محدودیت زمانی و مکانی وجود ندارد.
  • شفافیت: برای دسترسی کاربران به چگونگی فرایند معاملات باید دارای زمینه ی شفاف و واضح مشخصات باشند، که نکته ایی قابل اهمیت و مورد توجه شرکت‌ها است.
  • نگهداری از زمان و پول: استفاده از فین تک علاوه بر اینکه هزینه‌های شرکت‌ها را کاهش می‌دهد، موجب کم شدن هزینه‌ها برای کاربران هم می‌شود. به خصوص در زمانی که وقت دارای ارزش خیلی زیادی است.

انواع متفاوت فین تک ها

درواقع کاربرد فین تک‌ها در توضیح درباره انواع جزئیات فین تک‌ها قراردارد. در ادامه انواع فین تک‌ها و کارای آن‌ها را بیان می‌کنیم.

فین تک ارز دیجیتالی Crypto currency:

گروهی به نام دستگاه‌های پرداخت یا همان پی تک که جزء دسته‌ای از روش‌های بازارهای مالی قرار دارند و هدفشان افزایش و گستردگی کاربرد حتی در سیستم سنتی بانک‌ها است. روش‌های فناوری مالی دارای 3 دسته کلی است. این موارد عبارت اند از:

1-پرداخت‌های اینترنتی و مجازی: این روش امکان دریافت هزینه‌های فروخته شده‌ی فروشنده از راه اتصال صفحه‌ی سیستم بانک پذیرنده‌ی خرید و فروش به درگاه پرداخت بسیار راحت و ساده کنند.

2-ای ولت‌ها: نوعی اپلیکیشن پرداخت اینترنتی است که عملکردی مانند اپلیکیشن ولت تک دارد و در موبایل نصب‌ می‌شود.

3-انتقال ریمیتنس: این گروه فین تک‌ها اجازه‌ی انتقال میزان تعیین شده اعتبار از کشوری به کشور دیگر به کاربران واقعی خود را می‌دهند. در واقع این فین تک ها وظیفه ریمیتنس‌ها تبدیل ارزی به ارز کشور دیگر و انتقال آن را بر عهده دارد.

فین تک بانکی Bank Tech:

تکنولوژی و صنعت بانک‌ها در دنیای امروز به نسبت سالهای قبل دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده اند. این تغییرات ابزارها به مشتری و کاربران کمک می‌کنند تا بتوانند از راه نسخه‌های وب و اپلیکیشن‌های داخل دستگاه موبایل بهره ببرند. این فرآیند موجب نوعی انتقال بانک از ساختمان فیزیکی به دنیای دیجیتال است.

Pay tech فین تک پرداختی:

گروهی از ارزها که به شکل تمام و کمال ماهیت دیجیتالی دارند، ارز دیجیتال  نام می‌گیرد. این ارزهای دیجیتالی شکل دیگری از پول فیزیکی در دنیای واقعی هستند. به صورتی که در فضای مجازی و فاقد ماهیت فیزیکی هستند. رمز ارز فین تکی باعث می‌شود تا خرید و فروش و معاملات اینترنتی با سرعت بالا و صرفه جویی ممکن گردد.

Wealthech فین تک‌های سرمایه گذاری:

ولت تک‌ها شرایطی را برای کاربران خود بوجود می‌آورند که آن‌ها بتوانند مدیریت و هدایت دارایی‌های مالی خود را به صورت صفر تا صد داشته باشند. فین تک‌های سرمایه‌گذاری در واقع می‌توانند دریافت ها، معاملات و پرداخت‌ها را به وسیله موبایل هوشمند یا ابزارهای وب ثبت کرده و از همین راه‌ها تراکنش‌های خود را انتقال دهند.

Insure tech فین تک بیمه ایی:

اینشورتک سعی دارد مواردی مثل خانه و ماشین را به شکل دیجیتالی بیمه کند طوری که حتی پرداختی‌های بیمه و استفاده از آن به شکل آنلاین انجام گیرد. همچنین فین تک‌های مربوط به بیمه به راحتی مراحل پس‌انداز مالی افراد بیمه گذار را بررسی و دنبال کنند. چند بیمه‌ی فین تکی معروف خارجی MetroMile، Next Insuranceو Zipari است.

Lend tech فین تک وام دهی:

فین تک وام دهی از نظراتی زیر مجموعه فین تک بانکداری قرار می‌گیرد. در اروپا و آمریکا موسسه‌های وام دهی وجود دارد که وام دهی جدا از بانک‌ها را شامل می‌گردند.

انواع فین تک

اهداف فناوری فین تک چیست؟

کاهش هزینه‌ها و افزایش سرعت دهی در امور مالی: یکی از مهم‌ترین هدف‌های این فناوری همین مسئله است. در واقع فناوری فینتک سعی دار با بهینه کردن فرآیندهای مختلف و استفاده از روش‌های کار آمد هزینه‌ها را کاهش دهد و عین حال خدمات کارآمدی را به مشتریان ارائه دهد.

حذف واسطه‌ها و کم کردن محدودیت ها: در واقع تکنولوژی در حال حاضر هدف اصلی که دارد کم کردن پیچیدگی‌ها از فرآیندهای مختلف است. fintech به خوبی این فرآیند را انجام می‌دهد و باعث می‌شود برای انجام امور مالی به جای کارهای پیچیده به راحتی و بدون مانع امور را به انجام رسانید.

شناسایی خطرات و ریسک‌ها به صورت هوشمندانه: اخرین هدف فین تک که در این بخش بررسی می‌کنیم، توانایی شناسایی خطرات است. این فناوری با استفاده از روش‌های هوشمندانه اطلاعات و شرایط را بررسی می‌کند و بهترین تصمیمات را برای مدیریت می‌گیرد.

ویژگی های خدماتی فین تک

  •  خدمات C۲C یا مصرف کننده به مصرف کننده: یکی از خدمات بسیار کاربردی که به مصرف کنندکان کمک می‌کند. این شیوه راه‌های تعامل پول بین افراد را بسیار تغییر داده است. یک نوع از این  خدمات که برای فرستان اعتبار از یک فرد به فردی دیگر Venmo نام دارد. این فرآیند انتقال پول از حساب فرد به فرد دیگری فاقد هر گونه هزینه هست.
  • خدماتی که فین تک برای کسب و کارها B۲B شامل می‌گردند: هدف این نوع خدمات ارتباط بهتر کسب و کارها یا پیشرفت خدمات بهتره آن‌ها را دارد. برای نمونه American Deposit Management Co نوعی کسب و کار است که با استفاده از نوعی تکنولوژی و پشتیبانی از سپرده به صورت مخصوص تشکیل می‌شود. تا با گسترش سرمایه در تمام شبکه‌های بانکی محدوده‌ی خود، بیمه‌ی FDIC را پوشش و به اندازه هرمیزان افزایش دهد. سرویس B۲B باعث افزایش حفاظت از نقدینگی باقی مانده برای ذخیره‌سازی دارایی نقدی در تجارت باعث می‌شود و رقابت بین میزان بازدهی را ایجاد می‌کند.
  • پشتیبانی فین تک‌ها بین مصرف کنندها وکسب و کار B۲C: هدف از طراحی این ابزار برای بوجود آوردن سود بیشتر برای کاربران و بوجود آوردن خدمات مناسب تر بوده است. برای مثال بانک‌های آنلاین و خدمات آنلاین بانک‌ها شامل حمایت می‌گردد.

تفاوت فین تک و استارت آپ چیست؟

فین تک یک فناوری است که تمرکز آن روی بخش‌های مالی است؛ اما استارت آپ‌ها در هر زمینه‌ای فعالیت دارند و تمرکز آن‌ها در ارائه یک محصول به صورت نو آورانه است. بنابراین یک استارت آپ می‌تواند در هر زمینه‌ای اعم از بهداشت تا فناوری‌های مختلف فعالیت داشته باشد. اما همانطور که گفتیم در فینتک تمام تمرکز در ارائه خدمات بهتر در حوزه امور مالی و بهبود فناوری‌های موجود در این زمینه است.

کلام پایانی

در این مقاله از صرافی فراچنج دانستیم فین تک چیست و چه کاربردی دارد. فناوری فین تک همواره درحال گسترش و رشد است. زیرا هدف از این فناوری‌های مالی ایجاد آسایش و استفاده راحت برای کاربران است. فین تک‌ها به کمک ۳ مزیت: ۱-انعطاف (ذخیره اطلاعات و پشتیبانی در هر زمان)، ۲-شفافیت (بستر واضح)، ۳-حفظ زمان و پول (کاهش زمان و نگهداری از پول) باعث پیشرفت در کارها می‌شوند. ما در این مطلب هر آنچه که برای آگاهی از فناوری مالی نیاز بود بدانید، را مورد بررسی قرار دادیم.

به طور کلی توجه داشته باشید که فناوری هر روزه در حال پیشرفت است و همه ما نیز به عنوان بخشی از یک جامعه پیشرفته باید با تغییراتی که در آن صورت می‌گیرد آگاه باشیم. فناوری fintech در دنیای ارز دیجیتال هم وجود دارد و در واقع رمز ارز‌ها بخشی از این تکنولوژی مالی محسوب می‌شوند. نکته‌ای که باید یادآور شویم این است که فین تک را با استارتاپ اشتباه نگیرید. چرا که بین این دو مورد تفاوت‌های بسیار زیادی وجود دارد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 4.3]

نظرات کاربران

نام و نام خانوداگی
متن پیام

مورد اعتماد حرفه ای ها

مروری بر فراچنج در یک سال گذشته

کاربران فعال

+55000 نفر

معاملات انجام شده

+1 میلیون معامله

حجم معاملات

+150 میلیارد تومان